Feestdagen, stress of plezier?

Kijk jij op tegen kerst omdat jij nu al weet dat je te veel gaat eten en drinken? En ben je bang om aan te komen zodat jij in januari weer strikt op dieet moet om eindelijk die overtollige kilo’s kwijt te raken? Ben je geneigd om bij deze gedachte nu al te denken ‘wat maakt het allemaal nog uit?’ en dus overal ‘ja’tegen te zeggen.

Ho, stop, time out. Zet jezelf  voor enkele minuten on HOLD!

Haal even bewust adem. Adem rustig in en uit.

Observeer. Observeer en merk op wat jij aan het doen bent ( zorgen maken- stressen voor de kerstinkopen- alles af maken voor de vakantie- doorgaan- hard werken- veel eten?), wat je denkt ( ‘ik ga nooit afvallen op deze manier’ ‘ik moet zorgen voor veel eten bij kerst want dit hoort zo’, ‘ik kan niet van alle kerstverleidingen afblijven’, ‘Ik moet nog van alles regelen’)en wat je voelt ( balen, gestresst, moe, vol hoofd, spanning). Laat toe wat je voelt en denkt.

Luister naar je waarden. Op dit moment, wat voor persoon wil je zijn en wat wil je doen tijdens de kerstdagen? Hoe zou jij, zonder belemmeringen, de kerstdagen willen doorbrengen? Wat zie ik je dan doen? Benoem dit voor jezelf en noteer eventueel. Bijv. ‘ik wil graag samen met mijn gezin zijn, spelletjes doen en kunnen genieten van het eten’. ‘Ik wil dat iedereen wat meeneemt tijdens de kerstdagen zodat ik meer ontspannen en met plezier aanwezig kan zijn bij het gezelschap’.

Doe wat je op dit moment besluit op basis van jouw waarden. Kies acties in gedrag die aansluiten op welke persoon jij wilt zijn en wat belangrijk is voor jou tijdens kerst. Bijv. Vraag aan de gasten of iedereen wat meeneemt of zoek samen met je gezin leuke spelletjes uit die jullie willen doen.

Je kunt het Als- Dan principe gebruiken.

Als ik opmerk dat ik de gedachte heb dat ik nog zoveel moet regelen voor kerst, Dan laat ik deze gedachte opkomen ( ze komen en gaan net zoals het weer), adem ik door én kies ik er voor hulp te vragen aan mijn familieleden om ook een gerecht mee te nemen.

Als ik opmerk dat de gedachte opkomt ‘wat maakt het allemaal nog uit?’, Dan laat ik deze gedachte opkomen, adem ik door én kies ik bewust de gerechten die ik lekker vindt en eet ik met aandacht

‘Wat is belangrijker,’ vroeg Grote Panda, ‘de reis of de bestemming?’
‘Het gezelschap,’ zei Kleine Draak.

Een mooie reminder uit het boek ‘Grote Panda & Kleine Draak’, J. Norbury

Neem contact op voor een gratis intakegesprek via info@sannekramp.nl of meld je NU nog aan voor de gratis informatiebijeenkomst Emotie eten de baas- GROEP op 9 januari om 19:30 uur aan de Canadalaan 10 in Groningen. Steun, lotgenotencontact, herkenning en inzicht krijgen in de onderliggende patronen van het eetgedrag zijn de belangrijkste factoren voor succes gedurende het programma incl. deelname community om ervaringen te delen, audio-/video opnames, werkboek en gasttrainers. Er zijn nog enkele plekken vrij voor het groepsprogramma welke start op 23 januari 2023 om 19:00uur in Groningen.

Graag wensen wij jullie fijne feestdagen en een licht, gezond en een plezierig jaar toe in 2023!