Wil jij graag werken aan een gezonde relatie met eten? Wil jij nu eindelijk blijvend jouw leefstijl aanpassen voor een gezond en gelukkig leven? Ben jij ook zat van de vicieuze cirkel van afvallen, het volgen van eetregels, diëten om vervolgens weer terug te vallen met het jojo-effect als resultaat?

Dan ben jij zeker niet de enige én werk ik graag met jou samen op een manier die écht werkt om duurzaam jouw gedrag te veranderen voor een waardevol, zinvol leven.

Tijdens het begeleidingstraject werken wij vanuit een derde generatie gedragstherapie Acceptance Commitment Therapy.  De belangrijkste boodschap van ACT is: accepteer wat je niet kunt veranderen en verbind je met dingen doen die je leven verrijken. ACT leert je vaardigheden om met belemmerende gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties om te gaan zodat jij je kunt blijven richten op het leiden van een waardevol leven. De vaardigheden zijn gericht op het vergroten van je bewustzijn. Hoe bewuster je bent van de dingen die je doet, hoe beter je in staat bent om keuzes te maken en te leven naar wat jij écht belangrijk vindt.

Vaak weet jij wel hoe je gezond moet eten maar doe je dit niet. En wellicht denk jij dat je nog harder je best moet doen en je te weinig wilskracht hebt wanneer het je wéér niet lukt een dieet vol te houden. Je voelt je schuldig en bent teleurgesteld. Onze maatschappij leert ons dat als wij harder ons best doen, meer succes hebben. Alleen is de ervaring dat hoe harder jij je best doet om controle te krijgen op jouw gevoelens van teleurstelling, boosheid en verdriet hoe erger het wordt.

Graag leg ik dit uit met een klein gedragsexperiment[1].

Stel dat wij een machine hadden die precies kon vaststellen wanneer jij aan een chocoladecake dacht. We plaatsen dan electroden op je hoofd en deze worden aan een machine gekoppeld. De machine zou 100% nauwkeurig zijn en er zou een luid alarm afgaan iedere keer wanneer jij aan chocoladecake denkt. Dan komt nu jouw taak: gedurende één uur mag jij niet aan de chocoladecake denken. Wij willen graag dat jij je best en dat jij extreem gemotiveerd bent. Hierom zetten wij een pistool op je hoofd en laten hem afgaan als het alarm zelfs maar één keer afgaat. Ga je de uitdaging aan? Hoe lang zou je dit volhouden totdat het pistool afgaat? De meesten zouden het geen minuut volhouden. We zouden zoveel druk ervaren om niet aan de chocoladecake te denken dat we voortduren zouden checken of we eraan denken. En dat alleen al laat ons eraan denken!

Wat het in dagelijkse leven extra moeilijk maakt, is dat ongezond voedsel overal te vinden is. Dus hoe hard wij het ook proberen, we kunnen het niet vermijden om er aan te denken. Dit is ook één van de belangrijkste redenen waarom diëten niet werken omdat het vooral gaat over wat je NIET mag eten ( en dus NIET aan mag denken).  Afvallen is complex en overgewicht is een groot probleem. Er is geen ‘quick fix’ om dit probleem op te lossen, hoe graag je dit wellicht ook zou willen.

De focus bij de begeleiding vanuit ACT ligt op het aanleren van vaardigheden middels ervaringsgerichte oefeningen waarin jij bewust kiest op basis van jouw persoonlijke waarden. Er kunnen allerlei gedachten en gevoelens opkomen zoals ‘ik wil nu chocola eten’, ‘het gaat mij nooit lukken’ of ‘ik ben gestrest en wil eten’ én toch kun je kiezen voor gedrag wat jou dichter bij jouw waarde van gezondheid-/ welbevinden brengt. Het gaat om het erkennen van allerlei lastige gedachten en gevoelens zonder dat je er tegen hoeft te vechten én doen wat je belangrijk vindt.

Nieuwsgierig? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek via onze website bij Lilly, Judith of mij: Afspraak maken diëtist en psychologenpraktijk Groningen (sannekramp.nl). Of meld je aan voor de gratis online workshop emotie eten de baas op 7 november om 19:30 uur. Interesse?! Meld je aan via info@sannekramp.nl.

[1] The weight escape, Ciarrochi, Bailey &  Harris, 2014