Visie

Je leven inrichten zoals jij het wil. Ondanks ongemak, stress en belemmerende gedachten een rijk en zinvol leven leiden. Daar richt ik me op in contact met mijn cliënten. Na de middelbare school heb ik de opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond en ben aan de slag gegaan als diëtist bij Diëtheek Groningen. In de praktijk merkte ik dat focussen op alleen gezonde voeding niet voldoende was om een blijvende verandering teweeg te brengen in het eetgedrag van mijn cliënten. Ik besloot de opleiding toegepaste psychologie te gaan doen om dieper in te kunnen gaan op de onderliggende patronen van gedrag. In deze periode heb ik voor Indigo Drenthe verschillende cursussen gegeven, waaronder de cursus Wijs met je lijf voor mensen met beginnende eetstoornissen en de cursus stoppen met piekeren. Jarenlang heb ik als POH GGZ binnen huisartsenpraktijken mensen begeleid bij (milde) psychische klachten. Ik ben geschoold tot emotie eten de baas specialist en heb verschillende scholingen gevolgd omtrent gedragsveranderingen, waaronder kortdurende oplossingsgerichte therapie (KOT), lichaamsgericht werkt en acceptatie en commitment therapie (ACT). Inmiddels is ACT het fundament van mijn werk. De kerngedachte van deze gedragstherapie is te accepteren wat je niet kunt veranderen en je te verbinden met de dingen die je leven waardevol maken.

De basis van het werk dat ik doe is gericht op gedragsverandering. De mensen die bij mij binnenkomen worstelen met hun leefstijl, gebrek aan zelfvertrouwen, emotioneel  eetgedrag, belemmerende gedachten, schuldgevoelens en moeite met het toepassen van zelfzorg. Ze wéten hoe het zou moeten, maar toch lukt het niet om die vicieuze cirkel te doorbreken. Goede voornemens, nieuwe plannen, hard werken, falen, teleurstelling en opgeven. Hoop en wanhoop. Ik zie het iedere keer opnieuw.

Ik geloof er in dat de weg naar blijvende verandering via bewustwording en inzicht loopt. Je kunt nog zoveel diëten doen, goede voornemens hebben of hard je best doen; als je je niet bewust bent van de onderliggende patronen, van de werkelijke reden waarom je doet wat je doet, zul je geen lange termijn succes boeken. Tijdens zowel individuele sessies als groepssessies richt ik mij altijd op inzichtelijk krijgen welke gevoelens en gedachten onder de oppervlakte spelen. Opmerken en benoemen wat er in je leeft is een eerste stap. Daar met mildheid en compassie naar kijken is de volgende stap. Het gaat er niet om die gedachten en gevoelens kwijt te raken. Het is de kunst om ze er te laten zijn en tegelijkertijd te handelen op basis van de persoon die jij wilt zijn; als mens, ouder, werknemer, vriend of familielid. Helder voor ogen hebben wat belangrijk voor je is, geeft richting en houvast. Iedereen kan een waardevol leven leiden, mét alle ongemakken die we als mens ook ervaren.

Waarden Sanne

Alles wat ik te bieden heb, komt voort uit wie ik ben. Waar hecht ik waarde aan? Wat vind ik belangrijk? Waar wil ik mijn aandacht op richten?

Mijn belangrijke waarden zijn:

  • Ik ben van nature nieuwsgierig in de ander. Vragen als ‘Wie ben jij?’ ‘Wat drijft jou?’ ‘Waarom doe je wat je doet?’ zijn vragen die als vanzelf bij me opkomen wanneer ik in contact ben. Ik wil vragen stellen om jou te leren kennen. Met een open blik, zonder oordeel kijk en luister ik naar jou.
  • Voor mij is een goede gezondheid een basisvoorwaarde voor een prettig leven. Ik ervaar dat gezond eten en aandacht hebben voor balans tussen privé en werk bijdragen aan een goede gezondheid. Als de basis goed is, heb ik ruimte om me te richten op de dingen in het leven die belangrijk zijn voor mij, zoals persoonlijke ontwikkeling, werk, relaties en mijn gezin.
  • We zijn allemaal gelijkwaardig. Je buurvrouw, de koning van ons land, je vader, jij, ik, iedereen. Allemaal lopen we in ons leven aan tegen uitdagingen. Ook ik. Ik heb niet jouw oplossingen en wordt uitgenodigd door het leven om stil te staan bij de dingen die ík lastig vind. Om mijn bewustzijn te vergroten en in beweging te komen. Net als ieder ander, is dat ook voor mij soms een hele klus.
  • Om in contact met een ander tot een werkzame relatie te komen is vertrouwen nodig. Zonder vertrouwen is er geen veiligheid en zonder veiligheid is er geen ruimte voor verandering. Vertrouwen is de basis voor contact.
  • Ik ben leergierig, wil me ontwikkelen en blijf altijd in onderzoek. Wat valt er nog te weten over het menselijk gedrag? Over mezelf? Mijn persoonlijke ontwikkeling tot prioriteit maken zorgt ervoor dat ik groei in bewustzijn en in beweging blijf als mens.

Sanne Kramp

ACT coach en trainer | toegepast psycholoog | diëtist

Aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag

Recensies deelnemers

‘Ik heb geleerd in dit traject milder te zijn voor mezelf en ervaar hierdoor meer rust. Sanne stelt je op haar gemak en geeft je het gevoel dat je er mag zijn en het OK is wat je doet en probeert toe te passen. Er werd aandacht besteed aan de knelpunten die op dat moment belangrijk waren voor mij.’

Linda, Individueel traject

‘De rol van Sanne is in dit traject voor mij erg belangrijk geweest. Haar manier van communiceren, van (open) vragen stellen, tot het komen van de kern van iets vond ik erg prettig. Ook al waren we met een groep, Sanne had van ieder apart goed door wat er speelde. Daarbij heb ik vertrouwen in wat Sanne zegt. Ze verkoopt geen nonsens als ‘je mag nooit meer…..’ vul maar in. De informatie die ze geeft is grotendeels wetenschappelijk onderbouwd en als ze iets niet weet dan zegt ze dat ook. Daardoor vind ik haar geloofwaardig.’

Deelnemer

‘Door de oefeningen leerde ik beter voelen wat ik eigenlijk deed. Het Ouder -Volwassen- Kind model heeft me in het algemeen geholpen. En verder heb ik vooral de kleine stapjes en minder extreem denken over afvallen en aankomen door de aanpak van Sanne geleerd, gecombineerd met praktische adviezen over hoe het wel kan. Sanne gaf vaak een tip om één of twee dingen per periode aan te passen en daardoor lukte het om die dingen aan te passen, waardoor er niet teveel faal-ervaringen komen die zorgen voor opgeven of met meer druk harder proberen.’

Karlijn, Individueel traject

‘De algemene voorlichtingsavond vond ik informatief en werkte enthousiasmerend. De toon was positief en er werd uitgelegd hoe het programma grofweg in elkaar stak. Ik besloot me aan te melden.’

Deelnemer, Gratis informatieavond

‘Vanaf de eerste bijeenkomst voelde ik me ‘veilig’ in de groep. Ik kreeg veel nuttige informatie over voedsel en calorieën maar vooral ook over waaróm ik at zoals ik at. Inzicht dus. En dat is voor mij de sleutel geweest. Mijn doel was: het stoppen van mijn eetbuien ’s avonds met als bijkomend voordeel kilo’s kwijtraken. Dit is gelukt.’

Lisa, Groepsprogramma

Persoonlijk ervaar ik je als betrokken, heel goed uit kunnen leggen hoe iets werkt en dat inspirerend en middels doen over kunnen brengen. Je hebt prachtige kwaliteiten en ervaring om de trainingen goed neer te zetten.

Anna

‘Op weg naar een gezonde relatie met jezelf’