ACT & gezond gedrag begeleidingstraject 3 maanden

Wil jij graag werken aan een gezonde relatie met jezelf? Wil jij nu eindelijk blijvend jouw leefstijl aanpassen voor een gezond en waardevol leven? Heb jij al veel ( dieet-)pogingen in jouw leven gedaan maar val je steeds weer terug in oud gedrag? Weet jij heel goed hoe een gezonde leefstijl eruit ziet maar lukt dit jou niet om in de praktijk duurzaam te realiseren? Herken jij het ‘what the hell-effect’, oftewel jouw kritische stem die vindt dat het je toch nooit gaat lukken wanneer jij één keer de mist in gaat en vervolgens alles weer laat vieren? Sta jij altijd voor iedereen klaar maar merk jij dat je het lastig vindt om goed voor jezelf te zorgen? Ben je geneigd om op de automatische piloot te leven zonder bewust stil te staan bij wat jij écht nodig hebt? Ben jij het zat om je slachtoffer te voelen van niet helpend gedrag, eindeloze gedachtenloops, jojo-effecten, pleasers-neigingen en zelfkritiek?

Dan ben jij zeker niet de enige én werk ik graag met jou samen op een manier die écht werkt om duurzaam je gedrag te veranderen voor een waardevol en zinvol leven.

Wat is ACT?

In mijn begeleidingstrajecten is gedragstherapie Acceptance Commitment Therapy de basis waar we mee werken. De belangrijkste boodschap van ACT is: accepteer wat je niet kunt veranderen en verbind je met de dingen die je leven verrijken. ACT leert je vaardigheden om met belemmerende gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties om te gaan zodat jij je kunt blijven richten op het leiden van een waardevol leven. De vaardigheden zijn gericht op het vergroten van je bewustzijn. Hoe bewuster je bent van de dingen die je doet, hoe beter je in staat bent om keuzes te maken en te leven naar wat jij écht belangrijk vindt.

Herken jij jezelf in de vicieuze cirkel?

Wellicht denk jij dat je nog harder je best moet doen en je te weinig wilskracht hebt wanneer het je wéér niet lukt om nee te zeggen wanneer je nee bedoelt. Of heb je geen idee hoe je alle ballen in de lucht moet houden. Misschien voel je je vaak overprikkeld en moe. Ervaar je stress door alle ogenschijnlijke verwachtingen van anderen en van jezelf. Zie je jezelf dieet na dieet proberen en niet volhouden. Met als gevolg; gevoelens van schuld, frustratie, verdriet en boosheid. De vicieuze cirkel van hard werken, teleurgesteld raken, zelfafwijzing en nog harder je best doen ligt op de loer. Kan het ook anders? Ja. Dat kan.

Ervaringsgericht

De focus bij de begeleiding vanuit ACT ligt op het aanleren van vaardigheden middels ervaringsgerichte oefeningen waarin jij bewust kiest op basis van jouw persoonlijke waarden. Je leert keuzes maken op basis van de koers die jij wilt varen in het leven. Er kunnen allerlei gedachten en gevoelens opkomen zoals ‘ik wil nu chocola eten’, ‘het gaat mij nooit lukken’ of ‘ik ben gestrest’ én toch kun je kiezen voor gedrag dat jou dichter bij jouw persoonlijke waarden brengt. Het gaat om het erkennen van allerlei lastige gedachten en gevoelens zonder dat je er tegen hoeft te vechten én doen wat je belangrijk vindt.

Denk niet aan chocoladecake! [1]

Stel dat wij een machine hadden die precies kon vaststellen wanneer jij aan een chocoladecake dacht. We plaatsen dan electroden op je hoofd en deze worden aan een machine gekoppeld. De machine zou 100% nauwkeurig zijn en er zou een luid alarm afgaan iedere keer wanneer jij aan chocoladecake denkt. Dan komt nu jouw taak: gedurende één uur mag jij niet aan de chocoladecake denken. Wij willen graag dat jij je best en dat jij extreem gemotiveerd bent. Hierom zetten wij een pistool op je hoofd en laten hem afgaan als het alarm zelfs maar één keer afgaat. Ga je de uitdaging aan? Hoe lang zou je dit volhouden totdat het pistool afgaat? De meesten zouden het geen minuut volhouden. We zouden zoveel druk ervaren om niet aan de chocoladecake te denken dat we voortduren zouden checken of we eraan denken. En dat alleen al laat ons eraan denken!

Wat het in dagelijkse leven extra moeilijk maakt, is dat ongezond voedsel overal te vinden is. Dus hoe hard wij het ook proberen, we kunnen het niet vermijden om er aan te denken. Dit is ook één van de belangrijkste redenen waarom diëten niet werken omdat het vooral gaat over wat je NIET mag eten ( en dus NIET aan mag denken).  Er is geen ‘quick fix’ om problemen op te lossen, hoe graag je dit wellicht ook zou willen.

Inhoud pakket en werkwijze

  • GRATIS kennismakingsgesprek: hierin bespreken we jouw hulpvraag, knelpunten en onderzoeken wij of dit traject passend is voor jou. En het allerbelangrijkste: of beiden een goed gevoel hebben om de samenwerking aan te gaan om STAPPEN te gaan zetten.  Indien je instemt met het traject  teken je hiervoor een samenwerkingsovereenkomst waarin jij jezelf een belofte, een verbintenis oplegt, dat jij je blijft committeren aan het traject. Ook als het even tegenzit.  We bekijken van te voren samen welk deel (of soms alles) door de verzekering wordt vergoed. Indien een deel buiten de verzekering valt wordt dit resterende bedrag middels een factuur in rekening gebracht.
  • 5 begeleidingssessies: Tijdens deze sessie werk ik volgens de STAP- methode. Dit staat symbool voor de volgende STAPPEN welke wij gezamenlijk doorlopen voor een duurzaam resultaat. De sessies zijn zowel buiten in de natuur als binnen. De duur van het traject is relatief kort omdat ik zie in de praktijk dat de eerste sessies de meeste impact hebben.

S: Stilstaan door ruimte en tijd te nemen voor wat voor jou belangrijk is in jouw leven- zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Waar wil jij jouw tijd, geld en energie aan besteden in je leven? Welke lichaamssignalen merk jij op wanneer iets wel of niet ‘klopt’ voor jou? Wat zijn je innerlijke drijfveren? Samen bepalen wij allereerst jouw koers!

T: Toegewijde STAPPEN zetten richting de persoon die jij wilt zijn middels concrete, haalbare gedragsdoelen. Samen maken wij een plan op basis van jouw koers én onderzoeken wij welke belemmerende factoren er zijn voor jou. Dit kunnen bepaalde overtuigingen zijn (‘ik moet hard werken’ of ‘ik moet zorgen dat anderen het goed hebben’ of ‘ik ben zwak wanneer ik ‘nee’ zeg’, ‘ik kan de ander niet teleurstellen’ of ‘ik kan het niet’), maar ook gevoelens van stress, spanning, onzekerheid, angst of bepaalde lichamelijke ongemakken (pijn of vermoeidheid). Je gaat ervaren hoe je met deze belemmeringen om kan gaan én toch kan doen wat jij belangrijk vindt.

A: Acceptatie- Adem- Awareness- Alignment is de basis van het traject. Accepteer hoe de situatie nu is, wat je voelt en denkt. Waar ‘vecht’ jij nu nog tegen door hard werken, piekeren, het goed praten voor jezelf, je kop in het zand steken en doorgaan, te veel eten of drinken, jezelf terugtrekken of boos worden op anderen vanuit jouw worsteling met jezelf? Alles mag er zijn en je gaat ervaren hoe het is om dit de ruimte te geven. Je gaat oefenen met het opmerken en benoemen van jouw gedachten, gevoelens en lichaamssignalen en leert hoe jij jezelf kunt reguleren zonder te ‘vechten’ of te ‘vluchten’. Hierbij gebruiken wij technieken waarin de basis is ademhaling- awareness (bewustzijn) en alignment (lichaamshouding).

P: Persoonlijk; een plan op maat dat aansluit bij jouw behoeften en verlangens vanuit een veilige, vertrouwde en mensgerichte aanpak. Gun jezelf de tijd en ruimte om kleine STAPPEN te zetten richting jouw koers.

Wat levert het jou op?

  • Meer ruimte en tijd voor de dingen die voor jou écht belangrijk zijn
  • Met als gevolg meer energie, fitheid, rust en tevredenheid
  • Bewustwording van jouw gedrag en behoeften
  • Inzicht in belemmerende factoren om jouw doel te bereiken en vaardigheden hoe dit duurzaam aan te pakken
  • Meer zelfregie, bewustzijn en zelfzorg
  • Meer kunnen genieten van wat je doet zonder schuld- en/of schaamtegevoelens
  • Een trots gevoel en meer liefde voor jezelf!

Nieuwsgierig? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek via onze website: Afspraak maken diëtist en psychologenpraktijk Groningen (sannekramp.nl)

[1] The weight escape, Ciarrochi, Bailey & Harris, 2014

‘Op weg naar een gezonde relatie met jezelf’