Help, ik wil afvallen!?

 ‘Ik wil graag afvallen’, ‘ik wil graag controle over mijn eetbuien’, ‘ik wil stoppen met emotie eten’.

Met deze vraag komen mensen, meestal vrouwen, bij mij terecht. Het is vaak een jarenlange worsteling die ervaren wordt en al veel tijd, energie en geld gekost heeft. Wij maken dagelijks 220 voedselkeuzes per dag én leven in een maatschappij van overvloed, vele eetkeuzes en op elke hoek van de straat kun je iets van ( vaak ongezond) eten kopen. Daarnaast ligt de focus er vaak nog op dat slank zijn je gelukkiger en gezonder maakt. Dus begrijp ik ook de worstelingen van mijn klanten want wanneer je overal leest en hoort dat obesitas een toenemende gezondheidsziekte is, vele ziekten ontstaan door overgewicht én de stigma’s nog steeds overheersen in deze maatschappij van o.a ‘elk pondje gaat door het mondje’.
Om moedeloos van te worden toch?!

Wist jij dat een gezond BMI geen indicator is voor gezondheid?

Het BMI is ooit bedacht als gemiddelde van een bevolking wat niets zegt over de gezondheid van jou als individu. Daarnaast wordt er bij deze berekening ( lengte x lengte in cm : gewicht) geen rekening gehouden met man-vrouw, cultuur ( Aziaten zijn over het algemeen kleiner), mate vet- spiermassa.  Of je nu dik of dun bent, beiden is geen garantie voor een goede gezondheid.  Uit een onderzoek blijkt dat wanneer mensen met een te hoog BMI hun eet- en beweegpatroon aan gingen passen, stopten met roken, stress verminderen evenveel gezondheidswinst boekten dan mensen met een ‘gezond’ BMI. Oftewel door het aanpassen van jouw gewoonten ( = gedrag) kun je wél gezonder worden ongeacht je gewicht. ( bron: boek ‘Intuitief eten’, E. Tribole en E. Resch)

Ons lichaam is er evolutionair gezien niet voor gemaakt om (snel) af te vallen en hierom is het ontzettend belangrijk om de focus te verplaatsen naar het stapsgewijs doorbreken van gewoontes voor een gezond en waardevol leven vanuit jouw persoonlijke waarden. Dit is waar wij verder mee aan de slag gaan. Focus op gezond gedrag voor de lange termijn  i.p.v. snel en veel afvallen op de korte termijn.

Hoe kan ik dit doen? Lees de tips!

  1. Start met een basis voedingspatroon wat werkt voor jou en dus niet wat je hebt gelezen hoe het zou moeten. Eet voldoende en regelmatig. Honger kan één belangrijke trigger zijn tot overeten-/ eetbuien.
  2. Stel realistische, haalbare doelen. Wanneer je al lange tijd niet gesport hebt kan het doel wellicht te hoog gegrepen zijn om vijf dagen in de week te gaan sporten. En daarnaast is het goed om te weten dat een gezonde manier van afvallen betekent maximaal 200-500 gram per week afvallen. Hoe langzamer, hoe groter de kans dat jouw lichaam minder tegenwerkt en zich aanpast aan de nieuwe situatie van minder eten en lichter worden. Hoe kleiner jij je doel stelt, hoe groter de kans dat dit lukt én dit geeft een tevreden gevoel. Dat werkt motiverend!
  3. Verwacht tegenslag en blijf mild voor jezelf. Wanneer jij een slecht nieuwsbericht op je werk hebt gehad, veel tijd besteedt aan de zorg voor een naaste en/of een ruzie hebt gehad met je partner dan kan het zijn dat je sneller geneigd bent om terug te vallen in oud gedrag. Dit is menselijk. Onderzoek vanuit mildheid en aandacht wat jij nodig hebt om jezelf te herpakken.
  4. Richt je op bewust kiezen vanuit jouw waarden in plaats van kiezen tussen goed of fout voedsel. Tuurlijk is een appel gezonder dan een chocoladereep maar dit betekent niet dat het fout is wanneer jij een keer bewust kiest voor chocola omdat je er zin in hebt. Hoe meer verboden voedsel, hoe groter de drang naar dit voedsel kan worden. In het begeleidingstraject leer je bewuster kiezen met aandacht ( vanuit lichaam en hart) waarin je toestemming hebt om alles te eten, zowel ongezonde als gezonde producten. Het gaat om leren bewust én flexibel kiezen vanuit jouw persoonlijke waarden, behoeften. Dit kun je leren door ook meer aandacht te hebben voor jouw lichaamssignalen.

Ik gun jou een gezonde relatie met eten en mijn inziens begint dit bij jezelf.  Samen onderzoeken wij welke invloed het eten en gewicht op jouw leven heeft én wat jij nodig hebt om duurzaam jou gedrag te veranderen zodat eten en gewicht geen issue meer is. Dit begint allereerst middels bewustwording en inzicht in jouw gedachten, gevoelens en behoeften. Je gaat leren bewust te kiezen vanuit jouw behoeftes en verlangens( hart en buik) en niet meer vanuit je hoofd ( ‘hoe het hoort’). Er ontstaat weer ruimte voor de dingen die écht belangrijk zijn voor jou zoals het bewust kunnen genieten van een etentje met vrienden,  mee kunnen doen met de activiteiten tijdens een personeelsuitje, voldoende energie hebben voor het aanpakken van de klusjes in huis, met meer zelfvertrouwen een gesprek starten op een feestje of verjaardag, een reis plannen, tijd inplannen voor jezelf- wandelen in de natuur of afspreken met vrienden.

Nieuwsgierig? Plan een gratis kennismakingsgesprek in via de website: Afspraak maken diëtist en psychologenpraktijk Groningen (sannekramp.nl) of mail naar info@sannekramp.nl. Bekijk ook de agenda voor het uitgebreide aanbod!