Mijn visie

Je leven inrichten zoals jij het wil. Vrij van eetgestoorde gedachten, schuldgevoelens, calorieën tellen, eetbuien, gejojo en crashdiëten. Daar richt ik me op in contact met mijn cliënten. Na de middelbare school heb ik de opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond en ben aan de slag gegaan als diëtist bij Diëtheek Groningen. In de praktijk merkte ik dat focussen op alleen gezonde voeding niet voldoende was om een blijvende verandering teweeg te brengen in het eetgedrag van mijn cliënten. Ik besloot de opleiding toegepaste psychologie te gaan doen om dieper in te kunnen gaan op de onderliggende patronen van het eetgedrag. In deze periode heb ik voor Indigo Drenthe verschillende cursussen gegeven, waaronder de cursus Wijs met je lijf voor mensen met beginnende eetstoornissen. Om mij verder te ontwikkelen heb ik daarnaast verschillende scholingen gevolgd omtrent gedragsveranderingen, waaronder kortdurende oplossingsgerichte therapie (KOT), accceptatie en commitment therapie (ACT) en ben ik geschoold tot emotie eten de baas specialist.

De basis van het werk dat ik doe is gericht op gedragsverandering. Mijn cliënten komen binnen met een hulpvraag betreffende hun eetgedrag; ze willen blijvend afvallen, een gezond voedingspatroon ontwikkelen, loskomen van een (beginnende) eetstoornis of ongezonde eetpatronen doorbreken. Bij bijna alle mensen die bij mij binnenkomen wordt hun leven beheerst door eten. Ze wéten hoe het zou moeten, maar toch lukt het niet om die vicieuze cirkel te doorbreken. Diëten, afvallen en aankomen. Schuldgevoelens en teleurstellingen. Hoop en wanhoop. Ik zie het iedere keer opnieuw.

Ik geloof er in dat de weg naar blijvende verandering via bewustwording en inzicht loopt. Je kunt nog zoveel calorieën tellen, diëten doen of goede voornemens hebben; als je je niet bewust bent van de onderliggende patronen, van de werkelijke reden waarom je eet of niet eet, zul je geen lange termijn succes boeken. Tijdens zowel individuele consulten als groepsbijeenkomsten richt ik me altijd op inzichtelijk krijgen waar eetgewoontes vandaan komen. De basis blijft het streven naar een gezonde, volwaardige voeding. Vaak is eten een manier om gevoelens te dempen. Net zoals roken, drinken of sporten daar voor gebruikt kunnen worden. We doen het allemaal; even weg willen van wat we werkelijk voelen in ons lichaam. Het is te pijnlijk, te verdrietig, te overweldigend, te eenzaam. En dus grijpen we naar dat stuk chocola, verliezen ons in Netflix of gaan keihard sporten. Wat kan helpen om uit die vicieuze cirkel te stappen, is inzicht krijgen in wat we doen en waarom en wat onze werkelijke behoeftes zijn.

Samen met jou sta ik stil bij je gewoonten en gedrag om vanuit daar in beweging te komen. Doordat je inzicht krijgt in je eetgewoonten, heb je meer grip op je gedrag. Er ontstaat ruimte voor de dingen die je écht belangrijk vindt en eten beheerst niet langer je leven.

sanne kramp dietist

Mijn waarden

Alles wat ik te bieden heb, komt voort uit wie ik ben. Waar hecht ik waarde aan? Wat vind ik belangrijk? Waar wil ik mijn aandacht op richten? Hieronder mijn belangrijkste waarden op een rijtje:

  • Ik ben van nature nieuwsgierig in de ander. Vragen als ‘Wie ben jij?’ ‘Wat drijft jou?’ ‘Waarom doe je wat je doet?’ zijn vragen die als vanzelf bij me opkomen wanneer ik in contact ben. Ik wil vragen stellen om jou te leren kennen. Met een open blik, zonder oordeel kijk en luister ik naar jou.
  • Voor mij is een goede gezondheid een basisvoorwaarde voor een prettig leven. Ik ervaar dat gezond eten en aandacht hebben voor balans tussen privé en werk bijdragen aan een goede gezondheid. Als de basis goed is, heb ik ruimte om me te richten op de dingen in het leven die belangrijk zijn voor mij, zoals persoonlijke ontwikkeling, werk, relaties en mijn gezin.
  • We zijn allemaal gelijkwaardig. Je buurvrouw, de koning van ons land, je vader, jij, ik, iedereen. Allemaal lopen we in ons leven aan tegen uitdagingen. Ook ik. Ik heb niet jouw oplossingen en wordt uitgenodigd door het leven om stil te staan bij de dingen die ík lastig vind. Om mijn bewustzijn te vergroten en in beweging te komen. Net als ieder ander, is dat ook voor mij soms een hele klus.
  • Om in contact met een ander tot een werkzame relatie te komen is vertrouwen nodig. Zonder vertrouwen is er geen veiligheid en zonder veiligheid is er geen ruimte voor verandering. Vertrouwen is de basis voor contact.
  • Ik ben leergierig, wil me ontwikkelen en blijf altijd in onderzoek. Wat valt er nog te weten over het menselijk gedrag? Over mezelf? Mijn persoonlijke ontwikkeling tot prioriteit maken zorgt ervoor dat ik groei in bewustzijn en in beweging blijf als mens.

Recensie

‘De rol van Sanne is in dit traject voor mij erg belangrijk geweest. Haar manier van communiceren, van (open) vragen stellen, tot het komen van de kern van iets vond ik erg prettig. Ook al waren we met een groep, Sanne had van ieder apart goed door wat er speelde. Daarbij heb ik vertrouwen in wat Sanne zegt. Ze verkoopt geen nonsens als ‘je mag nooit meer…..’ vul maar in. De informatie die ze geeft is grotendeels wetenschappelijk onderbouwd en als ze iets niet weet dan zegt ze dat ook. Daardoor vind ik haar geloofwaardig.’

Deelnemer

‘Op weg naar een gezonde relatie met eten’