Visie

Je leven inrichten zoals jij het wil. Vrij van eetgestoorde gedachten, schuldgevoelens, calorieën tellen, eetbuien, gejojo en crashdiëten. Daar richt ik me op in contact met mijn cliënten. Na de middelbare school heb ik de opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond en ben aan de slag gegaan als diëtist bij Diëtheek Groningen. In de praktijk merkte ik dat focussen op alleen gezonde voeding niet voldoende was om een blijvende verandering teweeg te brengen in het eetgedrag van mijn cliënten. Ik besloot de opleiding toegepaste psychologie te gaan doen om dieper in te kunnen gaan op de onderliggende patronen van het eetgedrag. In deze periode heb ik voor Indigo Drenthe verschillende cursussen gegeven, waaronder de cursus Wijs met je lijf voor mensen met beginnende eetstoornissen. Jarenlang heb ik als POH GGZ binnen huisartsenpraktijken mensen begeleidt bij (milde) psychische klachten. Om mij verder te ontwikkelen heb ik daarnaast verschillende scholingen gevolgd omtrent gedragsveranderingen, waaronder kortdurende oplossingsgerichte therapie (KOT), acceptatie en commitment therapie (ACT) en ben ik geschoold tot emotie eten de baas specialist.

De basis van het werk dat ik doe is gericht op gedragsverandering. Mijn cliënten komen binnen met een hulpvraag betreffende hun eetgedrag; ze willen blijvend afvallen, een gezond voedingspatroon ontwikkelen, loskomen van een (beginnende) eetstoornis of ongezonde eetpatronen doorbreken. Bij bijna alle mensen die bij mij binnenkomen wordt hun leven beheerst door eten. Ze wéten hoe het zou moeten, maar toch lukt het niet om die vicieuze cirkel te doorbreken. Diëten, afvallen en aankomen. Schuldgevoelens en teleurstellingen. Hoop en wanhoop. Ik zie het iedere keer opnieuw.

Ik geloof er in dat de weg naar blijvende verandering via bewustwording en inzicht loopt. Je kunt nog zoveel calorieën tellen, diëten doen of goede voornemens hebben; als je je niet bewust bent van de onderliggende patronen, van de werkelijke reden waarom je eet of niet eet, zul je geen lange termijn succes boeken. Tijdens zowel individuele consulten als groepsbijeenkomsten richt ik me altijd op inzichtelijk krijgen waar eetgewoontes vandaan komen. De basis blijft het streven naar een gezonde, volwaardige voeding. Vaak is eten een manier om gevoelens te dempen. Net zoals roken, drinken of sporten daar voor gebruikt kunnen worden. We doen het allemaal; even weg willen van wat we werkelijk voelen in ons lichaam. Het is te pijnlijk, te verdrietig, te overweldigend, te eenzaam. En dus grijpen we naar dat stuk chocola, verliezen ons in Netflix of gaan keihard sporten. Wat kan helpen om uit die vicieuze cirkel te stappen, is inzicht krijgen in wat we doen en waarom en wat onze werkelijke behoeftes zijn.

Samen met jou sta ik stil bij je gewoonten en gedrag om vanuit daar in beweging te komen. Doordat je inzicht krijgt in je eetgewoonten, heb je meer grip op je gedrag. Er ontstaat ruimte voor de dingen die je écht belangrijk vindt en eten beheerst niet langer je leven.

Waarden Sanne

Alles wat ik te bieden heb, komt voort uit wie ik ben. Waar hecht ik waarde aan? Wat vind ik belangrijk? Waar wil ik mijn aandacht op richten?

Mijn belangrijke waarden zijn:

  • Ik ben van nature nieuwsgierig in de ander. Vragen als ‘Wie ben jij?’ ‘Wat drijft jou?’ ‘Waarom doe je wat je doet?’ zijn vragen die als vanzelf bij me opkomen wanneer ik in contact ben. Ik wil vragen stellen om jou te leren kennen. Met een open blik, zonder oordeel kijk en luister ik naar jou.
  • Voor mij is een goede gezondheid een basisvoorwaarde voor een prettig leven. Ik ervaar dat gezond eten en aandacht hebben voor balans tussen privé en werk bijdragen aan een goede gezondheid. Als de basis goed is, heb ik ruimte om me te richten op de dingen in het leven die belangrijk zijn voor mij, zoals persoonlijke ontwikkeling, werk, relaties en mijn gezin.
  • We zijn allemaal gelijkwaardig. Je buurvrouw, de koning van ons land, je vader, jij, ik, iedereen. Allemaal lopen we in ons leven aan tegen uitdagingen. Ook ik. Ik heb niet jouw oplossingen en wordt uitgenodigd door het leven om stil te staan bij de dingen die ík lastig vind. Om mijn bewustzijn te vergroten en in beweging te komen. Net als ieder ander, is dat ook voor mij soms een hele klus.
  • Om in contact met een ander tot een werkzame relatie te komen is vertrouwen nodig. Zonder vertrouwen is er geen veiligheid en zonder veiligheid is er geen ruimte voor verandering. Vertrouwen is de basis voor contact.
  • Ik ben leergierig, wil me ontwikkelen en blijf altijd in onderzoek. Wat valt er nog te weten over het menselijk gedrag? Over mezelf? Mijn persoonlijke ontwikkeling tot prioriteit maken zorgt ervoor dat ik groei in bewustzijn en in beweging blijf als mens.

Sanne Kramp

Diëtist | toegepast psycholoog | ACT coach

Aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag

Waarden Judith

Ik geloof in verandering. Dat is mijn drijfveer om dit werk te doen. Gedragsverandering is moeilijk maar wel mogelijk. Ikzelf ben daar het levende voorbeeld van. Als ik alles wat ik dacht zou hebben geloofd, zou ik niet op mijn 26ste alsnog voeding en diëtetiek zijn gaan studeren. Zou ik niet mijn eigen praktijk zijn gestart. En zou ik zeker niet ‘emotie eten de baas’ hebben overgenomen. Ik heb zoveel meer bereikt in mijn leven dan ik ooit had durven dromen. En dit allemaal door te kijken naar mijn gedachtes en mijzelf uit te dagen. Dit kun jij ook!

Mijn belangrijke waarden zijn:

  • Menselijkheid – Wat ik een mooie uitspraak vind in ACT: Je bent niet stuk, ziek of gek. Je bent alleen vastgelopen. In mijn werk vind ik het belangrijk je de menselijke kant van je gedachtes en gevoelens te laten ervaren. Iedereen denkt negatief, iedereen lijdt, iedereen draagt ongemak met zich mee. Als jij je somber en ongelukkig voelt en hierdoor gaat eten ben je echt niet de enige. Emoties zijn als het weer, soms volledige zonneschijn, soms regen en vaak wisselvallig. Dat betekent niet dat je niet klopt, het betekent dat je mens bent.
  • Inspireren – hoe lastig je gedachten en gevoelens ook zijn. Hoe pijnlijk ook, ik zal je altijd willen inspireren naar een waardevol en vitaal leven. Je kunt namelijk, met de pijn, kiezen voor een leven zoals  jij dat graag zou willen.
  • Wijsheid – Ikzelf heb veel aan de wijsheden die anderen delen. Dit kan persoonlijk zijn – in een gesprek met een goede vriend of vriendin, maar ook het lezen van een goed boek kan mij tot inzicht brengen. Ik vind het dan ook belangrijk te handelen vanuit kennis en kunde en dit niet voor mezelf te houden maar het juist uit te dragen.
  • Vertrouwen – is de waarde die nodig is om het gesprek aan te gaan. Als jij mij niet kan vertrouwen, kan ik je niet helpen. Voor mij is het belangrijk dat je weet dat je verhaal veilig is bij mij.
  • Eerlijkheid – Durf eerlijk naar je eigen handelen te kijken. Echt te kijken. Zonder oordeel maar wel oprecht. Ik sta voor een eerlijke communicatie. Niet pappen en nat houden. Niet erom heen praten. Wel benoemen wat er speelt. Altijd vanuit vertrouwen en met respect. Ook zal ik eerlijk zijn over mijn functioneren en als ik denk vast te lopen in mijn eigen processen. Ik ben uiteindelijk ook maar mens (en menselijkheid is belangrijk voor mij). Toen ik vastliep in mijn leven vond ik het niet altijd leuk om te horen wat mijn gedrag met anderen deed, maar het was wel nodig om verder te komen in mijn proces.

Judith van Gennip

Diëtist | ACT coach

Aanwezig op woensdag

Recensies deelnemers

‘Ik heb geleerd in dit traject milder te zijn voor mezelf en ervaar hierdoor meer rust. Sanne stelt je op haar gemak en geeft je het gevoel dat je er mag zijn en het OK is wat je doet en probeert toe te passen. Er werd aandacht besteed aan de knelpunten die op dat moment belangrijk waren voor mij.’

Linda, Individueel traject

‘De rol van Sanne is in dit traject voor mij erg belangrijk geweest. Haar manier van communiceren, van (open) vragen stellen, tot het komen van de kern van iets vond ik erg prettig. Ook al waren we met een groep, Sanne had van ieder apart goed door wat er speelde. Daarbij heb ik vertrouwen in wat Sanne zegt. Ze verkoopt geen nonsens als ‘je mag nooit meer…..’ vul maar in. De informatie die ze geeft is grotendeels wetenschappelijk onderbouwd en als ze iets niet weet dan zegt ze dat ook. Daardoor vind ik haar geloofwaardig.’

Deelnemer

‘Door de oefeningen leerde ik beter voelen wat ik eigenlijk deed. Het Ouder -Volwassen- Kind model heeft me in het algemeen geholpen. En verder heb ik vooral de kleine stapjes en minder extreem denken over afvallen en aankomen door de aanpak van Sanne geleerd, gecombineerd met praktische adviezen over hoe het wel kan. Sanne gaf vaak een tip om één of twee dingen per periode aan te passen en daardoor lukte het om die dingen aan te passen, waardoor er niet teveel faal-ervaringen komen die zorgen voor opgeven of met meer druk harder proberen.’

Karlijn, Individueel traject

‘De algemene voorlichtingsavond vond ik informatief en werkte enthousiasmerend. De toon was positief en er werd uitgelegd hoe het programma grofweg in elkaar stak. Ik besloot me aan te melden.’

Deelnemer, Gratis informatieavond

‘Vanaf de eerste bijeenkomst voelde ik me ‘veilig’ in de groep. Ik kreeg veel nuttige informatie over voedsel en calorieën maar vooral ook over waaróm ik at zoals ik at. Inzicht dus. En dat is voor mij de sleutel geweest. Mijn doel was: het stoppen van mijn eetbuien ’s avonds met als bijkomend voordeel kilo’s kwijtraken. Dit is gelukt.’

Lisa, Groepsprogramma

‘Op weg naar een gezonde relatie met eten & jezelf’